| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Słupski Chłopczyk Ser Pleśniowy Camembert



Słupski Chłopczyk (Stolper Jungchen)
Jego historia pełna jest tajemnic i nostalgii. Produkcję sera "Stolper Jungchen", czyli "Słupski Chłopczyk" rozpoczęto w 1925 roku w słupskiej mleczarni. Był wówczas jej najsłynniejszym produktem i stanowił 75 procent ogólnej produkcji słupskich serów.

Już we wrześniu 1927 roku słynny słupski ser typu camembert dostał pierwszy medal na targach w Paryżu. Do sukcesu "Słupskiego Chłopczyka" przyczyniło się wydanie serii reklamujących go kartek.

Charakteryzował się wyrazistym, niepowtarzalnym smakiem delikatesowego sera, który zawojował Europę. Ser wytwarzany jest do dziś przez spadkobierców dawnego współwłaściciela słupskiej mleczarni. Produkowany jest w bawarskiej firmie Alpenheim w miejscowości Lehen.

Dzięki staraniom słupskiego magistratu, ktory zdobył licencję na wyrób, po ponad 60 latach "Słupski Chłopczyk" powrócił na tereny Polski. W dniu 5 czerwca 2007 roku została podpisana umowa pomiędzy Miastem Słupsk a Zakładem Produkcyjno - Handlowym Ser-Milk na produkcję serka typu cammembert "Stolper Junghen", zaś produkcję wznowiono w połowie lipca 2007 roku. Od 9 października 2008 roku ser pleśniowy "słupski Chlpopczyk"znalazł swoje miejsce na Liście Produktów Tradycyjnych.

W ten sposób Słupsk przywraca produktowi markę, jaką cieszył się przed wojną w Europie oraz czyni z serka jeden z rozpoznawalnych symboli miasta, stanowiący pomost historyczny między przedwojennym Słupskiem administrowanym przez Niemców a obecnym - przywróconym Polakom.


Pełna informacja o Słupskim Chłopczyku na www.chlopczyk.slupsk.edu.pl.



Web Informer Button