| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Słupska Gastronomia



Mistrz Kuchnia Słowińska

Przebywając na Wybrzeżu Słowińskim warto spróbować innych specjałów kulinarnych przygotowanych w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach, w Gospodzie pod Wesołym Pomorzaninem w Swołowie oraz w gospodarstwach agroturystycznych.

Niektóre gospodynie serwują niepowtarzalne i smakowite potrawy według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie w swoich rodzinach. Dania te przygotowywane są z ekologicznych produktów pochodzacyh z własnych gospodarstw.

Odwiedzając Wybrzeże Słowińskie, można skosztować chleba ze smalcem, żurku staropolskiego w chlebie, schabu po staropolsku, kartoflanki pomorskiej na gęsinie, smalcu gęsiego z majerankiem czy brukwianki.

Na ucztę kulinarną można wybrać się także do Karczmy pod Kluką w Słupsku, która serwuje wiele dań regionalnych i staropolskich. Wystój lokalu ma charakter folklorystyczny, a obsługa występuje w strojach kaszubskich.
Do nietypowych staropolkich i regionalnych potraw dodawane są przyprawy i aromaty takie, jak: mięta, bazylia, rozmaryn, tymianek, czosnek, macierzanka, śliwy suszone, miód oraz wino, które sprawiają, iż posiłki są doskonałą harmonią smaku, zapachu i barwy.
Z bogatej karty dań polecamy polewkę smołdzińską z grzanką, która przygotowywana jest według tradycyjnej receptury. Przyrządza się ją na zakwasie z kiszonej kapusty, z dodatkiem suszonych grzybów leśnych, których na Wybrzeżu Słowińskim nie brakuje. Podawana jest z grzanką zapiekaną z serem żółtym. Polewka ceniona jest nie tylko za swój niepowtarzalny smak, ale przede wszystkim za szczególne właściwości regenerujące po imprezowej nocy - podobnie jak zupa cebulowa we Francji.
Godna polecenia jest również pieczeń klukowska, czyli wołowina nadziewana śliwką suszoną, w sosie na bazie grzybów, czosnku i czerwonego wina. Kompozycja użytych składników nadaje daniu niepowtarzalny i delikatny smak.
Dla łasuchów, a są nimi prawie wszyscy, polecamy wyjątkowy deser - gruszkę po słowińsku. Jego składnikami są: gruszka, ryż z bakaliami, bita śmietana i polewa czekoladowa. Nigdzie indziej nie można zjeść nic równie przysznego. Z tego, jak również wielu innych powodów warto zawitać na gościnne Wybrzeże Słowińskie.
Suszone kwiaty, zioła i stylowe meble tworzą swoisty klimat, a dania kuchni regionalenj i staropolskiej przekonują, że jedzenie sprawia przyjemność.

Trochę historii



Restauracje, gospody i karczmy
Karczma pod Kluką
Karczma Słupska
Gospoda pod Wesołym Pomorzaninem
Karczma u Dargoscha
Piracka
Tunk



Web Informer Button