| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Słowiński Chleb



Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem

Chleb pieczony był od XX w. przez ludność pochodzenia kaszubskiego, nazywaną Słowińcami, która zamieszkiwała tereny wiejskie, położone wokół jeziora Gardno i Łebsko. Chleb słowiński piecze się w Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach.

Charakteryzuje się zbitym miąższem, pęknięciami w skórce, kwaśnym smakiem i przyjemnym aromatem. Kształt bochenka jest okrągły, a jego barwa złocista.

W produkcji chleba słowińskiego mąkę pszenną można zastąpić mąką owsianą lub otrębami owsianymi. Tradycyjny robiony był z mąki żytniej, jęczmiennej i owsianej. Do ciasta, rozrabianego zsiadłym mlekiem, dodawano również gotowane, zmielone ziemniaki.

Chleb pieczono w wolno stojących przy zagrodach piecach chlebowych. Na terenie muzeum są dwa takie piece, a chleb wypieka się tam codziennie w okresie lata i okazjonalnie np. podczas uroczystości folklorystycznych organizowanych w muzeum. W 2006 roku chleb słowiński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.


* Historia chleba
* Etapy wypieku



Web Informer Button