| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Ryby



Deska Ryb Wędzonych Kuchnia Słowińska

Ryba a'la Rowokół - (przepis na 6 porcji)
Składniki: filet z dorsza (60 dkg), cytryna (5 dkg), mąka pszenna (2 dkg), olej do smażenia, jabłka (40 dkg), cebula (10 dkg), masło (10 dkg), majeranek, tymianek, natka pietruszki, sól, pieprz.
Przygotowanie: dorsza wyporcjować, skropić sokiem z cytryny, posypać niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku, opruszyć mąką, obsmażyć, cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, obrane i pokrojone w cząstki jabłka (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) obsypać majerankiem i podsmażyć na maśle, przygotowaną rybę ułożyć na jabłkach i cebuli, całość lekko podpiec, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami lub ryżem i sałatką z pomidorów, sałatą zieloną, surówką z marchwi i chrzanu lub pieczonymi pomidorami.

Dorsz w folii - (przepis na 10 porcji)
Składniki: filet z dorsza (2,8 kg), ketchup (10 g), wino wytrawne (150 ml), cytryna (80 g), papryka mielona, sól.
Przygotowanie: filet z dorsza obmyć pod bieżącą zimną wodą, podzielić na porcje, każdą porcję posolić, posypać mieloną papryką i posmarować ketchupem, całość skropić sokiem z cytryny i winem, ryby zwinąć w rulon a następnie zawinąć w folię, piec w piekarniku.

Ryba łebska - (przepis na 10 porcji)
Składniki: filet z dorsza (0,5 kg), mąka pszenna (50 g), koncentrat pomidorowy (10 dkg), wywar (0,6 l), masło (5 g), śmietana (200 ml), smalec (100 g), cebula (100 g), sól, pieprz, maggi, papryka mielona, placki ziemniaczane (1,5 kg).
Przygotowanie: filet z dorsza umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, wrzucić do wrzącego wywaru, gotować chwilę, następnie dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i zahartowaną śmietanę, z masła i mąki sporządzić zasmażkę, zaciągnąć nią potrawę, gotową potrawę podawać z plackami ziemniaczanymi.

Dorsz w cieście kminkowym
Sandacz po kaszubsku
Pstrąg niebieski
Dorsz na sposób słupski
Ryba w piwie


Wszystkie przepisy Kuchnii Słowińskiej już wkrótce dostępne będą w elektronicznym wydaniu Słowińskiej Książki Kucharskiej dostępnej tylko w Księgarniach Gryf, Turystycznej, Słowińskiej, Kaszubskiej, i Pomorskiej.



Web Informer Button