| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Regionalny Konkurs Nalewek



Od kilku lat w pierwszą sobotę września na terenie Muzealnej Zagrody Albrechta w Swołowie odbywa się regionalny konkurs na pomorską nalewkę. Organizowany jest przez Oddział Etnografii Muzeum Pomorza Środkowego. W tym dniu zjeżdżają do Swołowa najważniejsi producenci regionalnych nalewek, by zabiegać o tytuł najlepszej nalewki Pomorza Środkowego. Jest to dla nich niezwykła promocja, a dla lokalnej społeczności okazja do integracji, spotkań i zapoznania się ze współczesnymi pomorskimi tradycjami przyrządzania nalewek. Można też poznać tajniki produkcji nalewek wiejskich oraz przepisy wyrobu nalewek opartych na tradycjach przywiezionych na Pomorze przez osadników po 1945 roku. W konkursie oceniane są jednak nie tylko nalewki, ale również stoiska jego uczestników. Do rywalizacji o tytuł najlepszej nalewki mogą ubiegać się wszyscy chętni, zarówno osoby indywidualne, koła gospodyń wiejskich, sołectwa, jak i inne stowarzyszenia działające na terenie Pomorza Środkowego. Komisja konkursowa dokonuje degustacji zgłoszonych nalewek i ocenia jej kolor, klarowność, bukiet (aromat nalewki), harmonię (równowaga elementów: smaku, aromatu, cukru i kwasowości) oraz reprezentacyjność stoiska. Zachęcać do konkursu mogą nagrody pieniężne oraz rzeczowe, a także występy artystyczne. Oprócz uczestników konkursu do Swołowa przyjeżdżają w tym dniu smakosze nalewek i amatorzy biesiadowania.



Web Informer Button