| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Publikacje



Apetyt na Polskę Apetyt na Polskę
Tytuł: Apetyt na Polskę
Wydawca i rok: Polska Organizacja Turystyczna, 2015
Pobierz klikając tutaj >>> (PDF, 7,5 MB)

Słupski Chłopczyk
Tytuł: Słupski Chłopczyk Komiks
Wydawca i rok: 2013
Pobierz klikając tutaj >>> (PDF, 2,2 MB)

Tradycyjna Kuchnia Kaszubska
Tytuł książki: Tradycyjna kuchnia kaszubska
Wybór przepisów i redakcja: Jarosław Ellwart
Miejsce i rok wydania, wydawnictwo: wydanie I, Gdynia, 2010
Opis (oprawa, ilość stron, stan zachowania): oprawa twarda, stron 64, 6 ilustracji, format wys. 17 x 24 cm.
Treść: Eleganckie wydanie w twardej oprawie kaszubskich przepisów kulinarnych z wygodną tasiemką do zaznaczania stron.

Spis treści:
Zamiast wstępu
ZUPË [zupy]
Brzadowô [owocowa]
Klósczi do zupë [kluseczki do zupy]
Czernina [czernina]
Grochowôn z kwasną kapustą [grochówka z kiszoną kapustą
Grzëbowô [grzybowa]
Kwasnô na kwasnym mléku [kwaśna na maślance]
Mozdrëchowô [musztardowa]
Rëbiónka [rybna]
Wrëkowô na gasënie [brukwiowa na gęsinie]
Żuchel [ziemniaczana]
MIASNÔ JÔDA [potrawy mięsne]
Bulwowé klósczi z miasa [krokiety ziemniaczane z mięsem]
Drobné miaso [drobne mięso]
Frikasy [kura w białym sosie]
Golónka w kwasny kapusce [golonka w kiszonej kapuście]
Gulôcz na miodno [indyk na słodko]
Karbónada z kapustą [schab z kapustą]
Obona [okrasa z gęsi]
Półpiersniczi [podwędzany półgęsek]
Półpiersniczi z warzëwama [półgęski w warzywach]
Szmôłt ze szpërkama [smalec ze skwarkami]
Szmurowóné swiné miaso [pieczeń wieprzowa]
JÔDA Z WARZËWÓW, MĄCZI I GRZËBÓW [potrawy z warzyw, mąki i grzybów]
Bania na kwasno [dynia w occie]
Czwikła [buraczki]
Czwikła na cepło [buraczki na ciepło]
Golce [kluski ziemniaczane]
Kaszëbskô kapusta [bigos kaszubski]
Kwasnô kapusta z bulwama [kapusta kiszona z ziemniakami]
Peperluszczi z wadzónką [kurki z wędzonką]
Prawdzywczi w smiotanie [prawdziwki w śmietanie]
Prażónka do kwasnégo mléka [zapiekanka z ziemniaków]
Przepiekóné paporë [maślaki zapiekane]
Ridze piekłé na masle [rydze smażone w maśle]
Swiéżé gurczi na kwasno [mizeria z octem]
Swiéżé gurczi [mizeria]
Zasmażóné bulwë z kwasnym mléka [ziemniaki zasmażane z maślanką]
Zôcérka [zacierki na mleku]
RËBË [ryby]
Brunioné mutczi [drobne rybki duszone]
Kaszëbsczi slédz [śledź po kaszubsku]
Lëniôk po kaszëbsku w kwasny kapusce [lin po kaszubsku w kwaszonej kapuście]
Piekłé rëbë [prażone ryby]
Pomuchel po kaszëbsku [dorsz po kaszubsku]
Rëbë po grecku [ryby po grecku]
Slédz w oléju [śledzie w oleju]
Slédz w winie [śledzie w winnej zalewie]
Slédzowi gulasz [gulasz śledziowy]
Slédzowô salatka [sałatka śledziowa]
Sztëpka z pulkama [sos śledziowy z ziemniakami w mundurkach]
KUCHË I MIODNÉ [ciasta i słodkości]
Cytrónszpajza [legumina cytrynowa]
Griz [kasza manna na gęsto]
Marchewny pieprznik [piernik z marchwi]
Młodzewi kuch [drożdżówka]
Tort z szabelbónë [tort z fasoli]
Ruchanczi [placki z jabłkami]
Swójsczé purcle [domowe pączki]

Publikacji szukajcie Państwo w asortymencie Księgarnii Gryf. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt ze sprzedawcą.

Słupsk Miasto Niezwykłe
Słupsk Miasto Niezwykłe
Autor książki: Jolanta Nitkowska-Węglarz
Fotografie: Jan Maziejuk
Projekt okładki: Mieczysław Łaźny
Redakcja techniczna: Adam Wisławski
Miejsce i rok wydania, wydawnictwo: Słupsk, 2001, OITiPM
Opis (oprawa, ilość stron, stan zachowania): oprawa miękka, papier offset, zdjęcia czarno-białe, stron 166 (18 rozdziałów + wstęp i posłowie), format wys. 20,8 mm x szer. 14,7 mm.
Treść: "Opowiada ona o tych osobliwościach w dziejach Słupska, których próżno szukać n akartach historii innych miast.
Nie każdy bowiem wie, że z naszym miastem zwiazane są biografie pogromcy Napoleona pod Waterloo - marszałka Leberechta von Bluchera oraz twórcy nowoczesnego systemu światowej poczty - Heinricha von Stephana. Nie wszyscy znają straszliwy los kobiet uznawanych za służebnice szatana. Po ich dramacie odziedziczyliśmy Basztę Czarownic. Z kart książki poznamy księdza Bronisława Kostkowskiego, wyniesionego na ołtarze przez Jana Pawła II oraz dowiemy się co sprawiło, że "Karczma Słupska" była kojarzona z najwykwintniejszą sztuką kulinarną, Są tu także opowieści o ukrytych skarbach, wielkich skandalach i o wielu innych sprawach rodem ze Słupska.
Zaletą tej fascynującej ksiązki jest jej ciekawa konstrukcja - przywoływanie autentycznych dokumentów, wypowiedzi naukowców i autorytetów z wielu dziedzin oraz barwny, pobudzający wyobraźnię styl autorki."
Książka została wydana specjalnie z okazji obchodów 100-lecia słupskiego Ratusza miejskiego!

Spis treści:
Nic co słupskie nie jest nam obce
Reportaże:
- Złotodajna rzeka
- Krzyż zabójcy
- Klątwa księcia
- Wieża cierpień
- Serce miasta
- Złota księga
- Pogromca Napoleona
- Najsławniejszy słupszczanin
- Latające olbrzymy
- Polacy już tu byli
- Orzełek i sutanna
- Święty kleryk
- Śladem dzieci wojny
- Zagadka trzykrotnego pogrzebu
- Podwójna historia Słupska
- Skarby i skandale
- Złote patelnie
- Słupskie mosty
Posłowie

Tej publikacji szukaj w asortymencie Księgarnii Gryf. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt ze sprzedawcą.

Kuchnia Słupska
Kuchnia Słupska
Przepisy zebrała i wstępem opatrzyła: Maria Wolska
Zdjęcia kolorowe: Jan Maziejuk
Projekt okładki i karty tytułowej: Małgorzata Poturaj
Miejsce i rok wydania, wydawnictwo: Słupsk, 1991, PRESSTRUST - AGENCJA
Opis (oprawa, ilość stron, stan zachowania): oprawa miękka, papier offset, zdjęcia czarno-białe, stron 67, format wys. 19,7 mm x szer. 12,5 mm, nakład 10 tys. egzemplarzy.
Spis treści:
Od autorki
Przekąski
Polewki
Ryby
Ptactwo
Mięsiwa
Inne specjalności
Surówki, sosy
Desery
Napitki, napoje

Tej publikacji szukaj w asortymencie Księgarnii Gryf. W przypadku pytań lub wątpliwości prosimy o kontakt ze sprzedawcą.



Web Informer Button