| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Ptactwo



Potrawy Kuchnia Słowińska

Kurczak izbicki - (przepis na 6 porcji)
Składniki: kurczak (1,5 kg), musztarda (20 dkg), śmietana (700 ml), wywar (300 ml), pieprz, sól, papryka mielona.
Przygotowanie: kurczaka natrzeć solą, papryką oraz musztardą, zalać śmietaną, wstawić do piekarnika i piec, w trakcie pieczenia kurczaka podlewać rosołem.

Kaczka z pomarańczami - (przepis na 10 porcji)
Składniki: kaczka (3,8 kg), migdały (50 g), pomarańcze (80 dkg), rodzynki (10 dkg), smalec (50 g), wywar (500 ml), majeranek, sól.
Przygotowanie: kaczke naszpikować sparzonymi migdałami, natrzeć solą i majerankiem, do środka włożyć rodzynki i część pomarańczy pokrojonych w cząstki, kaczkę ułożyć w brytfannie, piec w piekarniku, podczas pieczenia kaczke podlać wywarem i dodać resztę, pokrojonych w plastry pomarańczy, kaczkę podawać z otrzymanym w czasie pieczenia sosem i plastrami pomarańczy.

Wątróbka z drobiu z jabłkami - (przepis na 10 porcji)
Składniki: wątróbka drobiowa (1,4 kg), mąka pszenna (50 g), smalec (20 dkg), masło (60 g), cebula (50 dkg), jabłka (25 dkg), pieprz, sól, majeranek, natka pietruszki.
Przygotowanie: cebulę pokroić w półplastry, usmażyć na maśle, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cząstki, opruszyć majerankiem i poddusić na maśle, wątróbkę lekko posolić i opruszyć mąką, usmażyć na smalcu, połączyć z uduszoną cebulą z jabłkami, podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem, przed podaniem posypać natką pietruszki.

Kurczak po słowińsku
Kurczak ustecki
Bitki z kurcząt
Kurczak po myśliwsku
Kurczak na dziko
Kurczak w sosie śmietanowym


Wszystkie przepisy Kuchnii Słowińskiej już wkrótce dostępne będą w elektronicznym wydaniu Słowińskiej Książki Kucharskiej dostępnej tylko w Księgarniach Gryf, Turystycznej, Słowińskiej, Kaszubskiej, i Pomorskiej.



Web Informer Button