| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Przekąski



Przekąski Kuchnia Słowińska

Sałatka serowa - (przepis na 6 porcji)
Składniki: ser żółty twardy (200 g), groszek konserwowy (250 g - puszka), jaja gotowane (3 szt.), por (30 g), majonez (120 g), sól, pieprz.
Przygotowanie: ser pokroić w kostkę, jaja ugotować na twardo i pokroić w kostkę, wymieszać z serem, dodać odcedzony groszek konserwowy, drobno pokrojony por (tylko białe części ewentualnie bardzo jasno zielone), majonez, dokładnie wymieszać i dopawiś solą i pieprzem do smaku.

Jaja faszerowane grzybami - (przepis na 6 porcji)
Składniki: grzyby suszone borowiki lub podgrzybki (30 g), jaja (3 szt.), szczypior (12 g), majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: suszone grzyby obmyć i ugotować, jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić każde z nich na pół, delikatnie wyjąć żółtka, posiekać szczypior, grzyby pokroić w drobną kostkę, żółtka, szczypior, grzyby i majonez dokładnie wymieszać do uzyskania farszu, farsz przyprawić solą i pieprzem do smaku, wypełnić farszem każdą połówkę jajam, ułożyć na półmisku i udekorować.

Śledź po smołdzińsku - (przepis na 6 porcji)
Składniki: matjas (550 g), sos - patrz niżej - (400 g), majonez.
Przygotowanie: matjasy w razie potrzeby wymoczyć w wodzie, płaty matjasów przekroić na pół w poprzek, na jedną częśc nałożyć sos, przykryć drugą częścią jak kanapkę i jeszcze raz polać sosem, wierz udekorować majonezem.

Sos do śledzia po smołdzińsku - (przepis na 6 porcji)
Składniki: cebula (110 g), marchew (190 g), olej (20 g), koncentrat pomidorowy (20 g), wywar (300 g), ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, pieprz, papryka ostra.
Przygotowanie: cebulę pokroić w półplastry, marchew pokroić w słupki, cebulę i marchew podsmażyć na oleju w głębokiej patelni, dodać sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę, cukier i koncentrat pomidorowy, wymieszać, ostrożnie dolać wywar i ponownie wymieszać, gotować na wolnym ogniu do zmięknięcia marchwi, ostudzić.

Sałatka śledziowa
Sałatka słupska
Sałatka hultajska
Sałatka z pieczarek
Śledź w zalewie korzennej
Śledź w śmietanie
Pasztet z ryb
Muchomorki
Pomidory faszerowane
Ogórki faszerowane


Wszystkie przepisy Kuchnii Słowińskiej już wkrótce dostępne będą w elektronicznym wydaniu Słowińskiej Książki Kucharskiej dostępnej tylko w Księgarniach Gryf, Turystycznej, Słowińskiej, Kaszubskiej, i Pomorskiej.



Web Informer Button