| Startuj z nami | Dodaj do ulubionych | Księga gości | Forum dyskusyjne | Chat | Newsletter | Powiadom znajomego | Poczta | Facebook | Youtube | Google+ |
Polski English Deutsch
Wybrzeże Słowińskie Powiat Słupsk Kuchnia Słupska Chleb Słowiński ze smalcem i ogórkiem Karczma Słupska Karczma pod Kluką
- | - Słupska Gastronomia | Złote Patelnie | Mistrz Czarnecki | Tadeusz Szołdra | Słupski Chłopczyk | Najstarsza Pizzeria | Słowiński Placek | Słowiński Chleb | Publikacje | Księgarnie - | -
- | - Karczmy, restauracje i... - | - Przepisy: Przekąski | Polewki | Ryby | Ptactwo | Mięsiwa | Inne specjalności | Surówki | Sosy | Desery | Napitki | Napoje - | - Koszyk Regionalny - | -
- | - Kuchnia Zachodniopomorska | Kuchnia Nadmorska | Kuchnia Błękitna | Kuchnia Norda | Kuchnia Słowińska | Kuchnia Kaszubska | Kuchnia Pomorska | Kuchnia Kujawska - | -

Kuchnia Słupska Słupsk / Kuchnia Słupska / Polewki



Polewki Kuchnia Słowińska

Kwasica słupska - "kacówka" - (przepis na 10 porcji)
Składniki: rostbef (20 dkg), woda (1,6 l), masło (1 dkg), kapusta kiszona (20 dkg), grzyby suszone (6 g), śmietana (200 ml), seler (3 dkg), por (2 dkg), pietruszka (3 dkg), marchew (5 dkg), papryka mielona, liść laurowy, ziele angielskie, sól, cukier.
Przygotowanie: do garnka z wodą włożyć rostbef, przyprawy i włoszczyznę, grzyby suszone ugotować w osobnym garnku, gdy będą miękkie odcedzić, ostudzić i drobno posiekać, kiedy mięso będzie już miękkie wrzucić uprzednio lekko odciśniętą i posiekaną kapustę kiszoną, chwilę pogotować, dodać posiekane grzyby, gotować do miękkości kapusty, śmietanę zahatrować gotującą się zupą i wlać do niej, mieszając, doprawić do smaku solą i cukrem, w razie potrzeby dodać surowego soku z kapusty.

Polewka orzechowa - (przepis na 10 porcji)
Składniki: orzechy włoskie (10 dkg), orzechy laskowe (5 dkg), masło (5 g), wywar drobiowy (1,6 l), śmietana (200 ml), koncentrat pomidorowy (30 dkg), mąka (3 g), sól.
Przygotowanie: w wywarze ugotować połówki lub ćwiartki orzechów włoskich oraz połówki orzechów laskowych, koncentrat pomidorowy rozprowadzić w roztopionym maśle, dodać do gotujących się orzechów, polewkę podprawić zawiesiną z mąki i śmietany, doprawić solą, podawać z tiftelami w bulionówkach.

Tiftele - (przepis na 10 porcji)
Składniki: wołowina bez kości (40 dkg), czerstwa bułka (8 dkg), mleko świeże (0,5 l), średnia cebula (1 szt), jajko (1 szt), sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, mięso umyć, zmielić razem z bułką oraz cebulą, wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, z przygotowanej masy formować małe kulki wielkości czereśni, uformowane kulki wrzucać na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować kilka minut, gotowe tiftele odcedzić i niewielkie porcje ciepłych tifteli włożyć do pustych bulionówek przed nalaniem polewki.

Polewka myśliwska - (przepis na 10 porcji)
Składniki: czerwone wino wytrawne lub półwytrawne (0,7 l), cukier (15 dkg), żółtka (3 szt), cynamon, goździki.
Przygotowanie: 3/4 butelki wina podgrzać z cynamonem i goździkami, żółtka utarte z cukrem rozprowadzić pozostałą ilością wina i wlać do uprzednio podgrzanego wina, gotową polewkę odstawić, nie gotować, podawać na ciepło w małych bulionówkach.

Polewka kaszubska - (przepis na 10 porcji)
Składniki: woda (1,9 l), rostbef (30 dkg), kurczak (30 dkg), pietruszka (15 dkg), seler (12 dkg), por (10 dkg), marchew (20 dkg), groszek konserwowy (25 dkg), liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz i sól.
Przygotowanie: rostbef oraz kurczaka opłukać, włożyć do zimnej wody, zagotować, zagotowany rosół powoli gotować około 1,5 godziny, dodać włoszczyznę, liść laurowy i ziele angielskie, z wywaru wyjąć mięso i jarzyny, wszystko pokroić w kostkę, pokrojone mięso i jarzyny włożyć do wywaru, dodać odcedzony groszek konserwowy, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać w bulionówkach.

Barszcz czerwony zabielany na zakwasie z ogórków
Kwasówka smołdzińska
Żurek polski
Barszcz myśliwski
Polewka kminkowa
Polewka biała
Polewka wątrobiana
Polewka chlebowa
Fasolówka ludowa
Żur staropolski
Kapuśniak słupski
Krupnik rybny z pulpetami
Zupa rybna zabielana
Chłodnik z serwatki
Chłodnik z mięsa na kwasie chlebowym
Chłodnik babci
Chłodnik truskawkowy


Wszystkie przepisy Kuchnii Słowińskiej już wkrótce dostępne będą w elektronicznym wydaniu Słowińskiej Książki Kucharskiej dostępnej tylko w Księgarniach Gryf, Turystycznej, Słowińskiej, Kaszubskiej, i Pomorskiej.



Web Informer Button